cinema.pl Artykuły

czwartek, 16 czerwiec 2022 11:50

Jacek Poniedziałek w polsko-meksykańskiej koprodukcji

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

"Słabsze ogniwo" to opowieść o niebezpiecznej relacji pomiędzy religią i władzą, który został nagrodzony m.in. na MFF w Wenecji. W jednej z głównych ról zagrał polski aktor Jacek Poniedziałek. Na szczególną uwagę zasługuje muzyka w filmie, której autorami są Michael Stein oraz Kyle Dixon, twórcy ścieżki dźwiękowej do nagradzanego wielokrotnie serialu "Stranger Things". 

"Słabsze ogniwo" swoją światową premierę miał na MFF w Wenecji, gdzie otrzymał nagrodę za zdjęcia. Także polscy widzowie mogli już zobaczyć film m.in. podczas ubiegłorocznego Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Zarówno w Polsce, jak i zagranicą "Słabsze ogniwo" zbiera same pozytywne recenzje.  

Film Joaquína del Paso, oparty jest do pewnego stopnia na jego własnych doświadczeniach, gdyż jako młody chłopak uczęszczał do elitarnej szkoły dla chłopców. Reżyser stworzył socjologiczny obraz patriarchalnej, religijnie konserwatywnej kultury, która przeobraża wrażliwych nastolatków w okrutnych mizoginów i ukazuje niebezpieczny związek między władzą i religią. 

W jedną z głównych ról wcielił się świetny polski aktor Jacek Poniedziałek, który zagrał w filmie profesora Sztuhra. 

Każdego roku uczniowie prestiżowej meksykańskiej katolickiej szkoły dla chłopców udają się na specjalnie przygotowany dla nich obóz integracyjny za miastem. Pod czujnym okiem nauczycieli i księży doskonalą swój rozwój fizyczny i moralny. Celem jest przejście przez proces dojrzewania w połączeniu z Bogiem oraz w zgodzie z zasadami wspólnoty.

Każdy z młodych bohaterów stara się odnaleźć swoje miejsce w tej elitarnej i hermetycznej społeczności, gdzie status społeczny rodziców i kolor skóry określają pozycję dziecka. Spokój nie trwa długo, szczególnie kiedy uczestnicy obozu odkrywają dziurę w ogrodzeniu... Sytuacja ta uruchamia łańcuch tajemniczych i niebezpiecznych wydarzeń.

Film ukazuje złożone mechanizmy zbiorowej indoktrynacji religijnej i manipulacji, a także pokazuje, jak łatwo budzi się niebezpieczna masowa histeria. Utrzymane w formule thrillera „Słabsze ogniwo" jest mocną krytyką bazującego na indoktrynacji systemu edukacji, ale i uniwersalną historią o bezwzględnym sposobie kreowania przyszłych liderów.

 

"Słabsze ogniwo" w kinach od 8 lipca. 

BIOGRAM REŻYSERA 

Joaquín del Paso – urodził się w 1986 roku w Mexico City. W wieku szesnastu lat zrealizował swój pierwszy film, wtedy też po raz pierwszy znalazł się na profesjonalnym planie filmowym. W 2007 ukończył kurs reżyserii i scenopisarstwa w szkole filmowej na Kubie. Następnie studiował na Wydziale Operatorskim PWSFTviT w Łodzi. W pełnym metrażu zadebiutował w 2016 roku filmem „Maquinaria Panamericana", który miał premierę na Berlinale, a następnie pokazany został na ponad 60 festiwalach. Wyświetlane w konkursie „Horyzonty" na festiwalu w Wenecji „Słabsze ogniwo" to jego drugi film. 

Filmografia:

2021 Słabsze ogniwo / El hoyo en la cerca

2016 Maquinaria Panamericana

2013 Syjamscy (kr. m.)

2012 Sen o San Juan (dok.)

2010 Etiuda o wolności (kr. m.)

2010 Tańczące kwiaty (kr. m.)

2010 Tysiące ptaków poleciało na pustynię (kr. m.)

2009 Czarna góra (kr. m.)

2009 The Absolute Truth of Thomas Schviefel (kr. m.)

2009 Trung (kr. m.)

2009 Waterdrop (kr. m.)

Czytany 187 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 16 czerwiec 2022 12:32

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama