cinema.pl Artykuły

środa, 15 czerwiec 2022 17:37

Wszystko poszło dobrze - premiera na MOJEeKINO

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Kiedy Emmanuèle przerywa pracę i podnosi słuchawkę telefonu, jeszcze nie wie, jak wiele zmieni on w jej życiu. Okazuje się, że 85-letni ojciec kobiety na skutek udaru w ciężkim stanie trafia do szpitala. Zaniepokojona bohaterka ma jednak nadzieję, że i tym razem mężczyzna wyjdzie z tego bez szwanku. 

Wraz z siostrą wpadają w spiralę szpitalnego życia, większość czasu spędzając przy łóżku osłabionego André. To dla Emmanuèle chwila na spojrzenie w przeszłość i przeanalizowanie skomplikowanych relacji z ojcem. Sytuacja w jednej chwili się odwróciła, bo nagle on stał się całkowicie zależny od córki. Zwłaszcza że udar spowodował nieodwracalne zmiany w organizmie mężczyzny. Kiedy po przekonuje się, że czeka go jedynie powolna wegetacja, prosi córkę, by pomogła mu umrzeć. Tyle że we Francji równoznaczne jest to ze złamaniem prawa. Sytuację komplikuje obecność niejakiego Gerarda, co jakiś czas pojawiającego się w szpitalu…

Mistrz francuskiego kina François Ozon po raz kolejny daje dowód na to, jak różnorodnym jest twórcą. Tym razem sięga po formułę dramatu z elementami ironicznego humoru, by opowiedzieć o rodzinnych relacjach, siostrzanej więzi i wadze podejmowanych decyzji, które interesują go dużo bardziej niż moralny wymiar zagadnienia, jakim jest eutanazja. W rolach głównych gwiazdy europejskiego kina: Sophie Marceau, André Dussollier i Charlotte Rampling.   

Film oparty jest na autobiograficznej powieści Emmanuèle Bernheim, przyjaciólki Ozona, z którą reżyser wielokrotnie pracował przy swoich produkcjach. Bernheim zmarła w 2017 roku. Na konferencji w Cannes, Ozon powiedział, że film powstał nie jako manifest światopoglądowy a jako hołd złożony zmarłej przyjaciółce. 

"To co przyciągnęło mnie w tej historii była niezwykła relacja córki z ojcem. Pozostałe sprawy były drugorzędne. Chciałem pokazać, z czym musiała zmagać się bohaterka i jak trudne było dla niej przejście przez cały proces eutanazji, która jest we Francji zabroniona. Film nie opowiada się ani za, ani przeciw eutanazji. Prezentuje bardzo osobistą historię i skłania widza do zadania sobie pytania dotyczącego życia i śmierci." - powiedział w Cannes reżyser. 

 Prasa o filmie:

Aktorskie kreacje stworzone przez Marceau i Dussoliera są wybitne. 

Peter Bradshaw, Guardian

 

Ozon znakomicie reżyseruje aktorów. Role Sophie Marceau, ale przede wszystkim André Dussolliera dają filmowi prawdziwą iskrę. 

Ben Croll, The Wrap

 

Film Ozona unika emocjonalnych fajerwerków na rzecz subtelnej obserwacji kameralnych momentów.

Tim Grierson, Screen International

 

Ozon ląduje tam, gdzie chce – w rejonach głęboko humanistycznego kina, w którym socjologiczne refleksje zostają odgrodzone od autentycznych emocji warstwą autorskiej wrażliwości. 

Michał Walkiewicz, Filmweb.pl

 

Biogram reżysera:

François Ozon – jeden z najważniejszych współczesnych francuskich reżyserów i scenarzystów. Laureat wielu prestiżowych nagród, w tym berlińskiego Srebrnego Niedźwiedzia. Urodził się w 1967 roku w Paryżu. Jest absolwentem wydziału reżyserii szkoły filmowej FEMIS. Talent asygnalizował realizując już pierwsze filmy krótkometrażowe. W pełnym metrażu zadebiutował w 1998 roku bardzo dobrze przyjętym „Sitcomem”. Kolejne filmy, takie jak „Krople wody na rozpalonych kamieniach” (2000), „8 kobiet” (2002) czy „Basen” (2002), budowały jego charakterystyczny styl, a jednocześnie udowadniały wszechstronność Ozona, który brał na warsztat kolejne filmowe gatunki. Jego filmy mają swoje premiery na największych europejskich festiwalach – w Berlinie, Cannes czy Wenecji. Jest niezwykle sprawnym twórcą, ma w swym dorobku niemal pięćdziesiąt nakręconych filmów.   

 

Wybrana filmografia:

2021 Wszystko poszło dobrze / Tout s’est bien passé 

2020 Lato 85 / Été 85 

2018 Dzięki Bogu / Grâce à Dieu

2017 Podwójny kochanek / L’amant double

2016 Frantz

2014 Nowa dziewczyna / Une nouvelle amie

2013 Młoda i piękna / Jeune & jolie

2012 U niej w domu / Dans la maison

2010 Żona doskonała / Potiche

2009 Ricky

2009 Schronienie / Le Refuge

2007 Angel

2005 Czas, który pozostał / Le Temps qui reste

2004 5x2 pięć razy we dwoje / 5x2

2003 Basen / Swimming Pool

2002 8 kobiet / 8 femme

2000 Pod piaskiem / Sous le sable

2000 Krople wody na rozpalonych kamieniach / Gouttes d’eau sur pierres brulantes

1999 Zbrodniczy kochankowie / Les Amants criminels

1998 Sitcom

1997 Spójrz na morze / Regard la mer

1988 Portret rodzinny / Photo de famille (kr.m., dok.)

1988 Palce w brzuchu / Les Doigts dans le ventre (kr.m.)

 

Nagrody i festiwale:

 

2021 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes, Konkurs Główny 

2021 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Zurychu

2021 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Sebastian

2021 – Festiwal Nowe Horyzonty

2021 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy Adana Golden Boll, Turcja

2021 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Busan, Korea Południowa

 

AURORA FILMS

przedstawia nową produkcję z czołówką europejskich aktorów

WSZYSTKO POSZŁO DOBRZE

Tytuł oryginalny: Tout s’est bien passé w reżyserii François Ozona

TWÓRCY FILMU: 

Reżyseria i scenariusz: François Ozon

Zdjęcia: Hichame Alaouie

Montaż: Laure Gardette

Scenografia: Emmanuelle Duplay

Kostiumy: Ursula Paredes

Producenci:Éric Altmayer, Nicolas Altmayer

 

OBSADA: 

Sophie Marceau Emmanuèle

André Dussollier André

Charlotte Rampling Claude

Géraldine Pailhas Pascale

Grégory Gadebois Gérard

Hanna Schygulla kobieta w Szwajcarii

Czytany 237 razy Ostatnio zmieniany środa, 15 czerwiec 2022 17:42

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama