cinema.pl Artykuły

niedziela, 24 kwiecień 2022 17:36

Włoski dramat nagrodzony na ostatnim festiwalu w Cannes w kinach w maju

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Uhonorowany nagrodą „Director's Fortnight" na ostatnim festiwalu w Cannes włoski dramat "Chiara" jest domknięciem trylogii kalabryjskiej ("Mediterranea" oraz "Ciambra"), która przyniosła Jonasowi Carpignano nie tylko uznanie, ale i szereg festiwalowych laurów. Jej ostatnia część trafi do kin 27 maja. 

 

Jonas Carpignano w "Chiarze" kontynuuje swój reżyserski styl zawieszony między dokumentem a fikcją. Realizm opowieści osadzonej w splątanej z mafią społeczności podkreślają zdjęcia Tima Curtina i muzyka skomponowana przez cenionego reżysera Benha Zeitlina.

Osiemnaste urodziny najstarszej córki Claudia i Carmeli to dobra okazja do wspólnego świętowania dla całej rodziny oraz najbliższych przyjaciół. Giulia i jej trzy lata młodsza siostra Chiara ku uciesze zgromadzonych gości brylują na parkiecie. Rodzinną sielankę zakłóci jednak brutalny akt przemocy.

Po tym, jak samochód Claudia został wysadzony w powietrze, mężczyzna znika w tajemniczych okolicznościach. Co więcej, matka tytułowej bohaterki nie chce udzielić jej żadnych wyjaśnień. Chiara powoli otwiera oczy na rzeczywistość, którą wcześniej ignorowała, i na własną rękę rozpoczyna śledztwo.

Doprowadzi ją ono do momentu, kiedy będzie musiała zdecydować o swojej przyszłości i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy ważniejsze dla niej jest lojalność wobec rodziny, czy szansa na nowe życie.

 

NAGRODY I FESTIWALE

2021 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Nagroda główna sekcji Directors' Fortnight

2022 - CinEuphoria Awards - nagrody: najlepszy reżyser, najlepszy montaż, Top10 roku

2022 - Nagrody David di Donatello - nominacje: najlepszy scenariusz oryginalny, najlepszy montaż, najlepsza muzyka, najlepszy producent, 

2021 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Zurychu – najlepszy film zagraniczny

2021 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sztokholmie – konkurs główny, nagroda za najlepszy scenariusz

2021 – Europejski Festiwal w Sewilli – konkurs główny, nagroda dla najlepszego reżysera 2021 – Lisbon & Estoril Film Festival – konkurs główny, nagroda dla najlepszej aktorki (Swamy Rotolo)

2021 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie

2021 - Flamandzki Międzynarodowy Festiwal Filmowy – konkurs główny

2021 - Independent Spirit Awards – nominacje: najlepszy scenariusz, najlepszy montaż

 

BIOGRAM REŻYSERA

Jonas Carpignano – reżyser i scenarzysta filmowy. Urodził się w 1984 roku, dzieciństwo dzielił na Rzym i Nowy Jork. Duże uznanie oraz liczne festiwalowe laury przyniosły mu już pierwsze krótkie metraże. W 2015 roku nakręcił swój pełnometrażowy debiut, film „Mediterranea", który miał premierę na canneńskim festiwalu. Podobnie było z „Ciambrą" (2017). Przyniosła mu ona reżyserską nominację do Independent Spirit Awards, była także włoskim kandydatem do Oscara. Dobrą canneńską passę kontynuuje „Chiara", uhonorowana Nagrodą „Director's Fortnight".

 

Filmografia:

2021 Chiara / A Chiara

2017 Ciambra / A Ciambra

2015 Mediterranea

2014 A Ciambra (kr.m.)

2012 A Chjàna (kr.m.)

2011 Bayou Black (kr.m.)

2010 Resurrection Man (kr.m.)

2006 La casa d'Argento Bava (kr.m.)

Czytany 270 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 24 kwiecień 2022 17:43

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama