cinema.pl Artykuły

niedziela, 06 marzec 2022 20:22

Reżyserski debiut gwiazdy „Good Bye, Lenin!” i “Bękartów wojny”

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Reżyserski debiut Daniela Brühla, jednego z najbardziej rozpoznawalnych niemieckich aktorów, który zrobił także karierę w Hollywood. Jego najnowszy film "Jedenaste: znaj sąsiada swego" to cięta komedia i thriller zemsty w jednym. Swoją światową premierę miał na MFF w Berlinie, gdzie zdobył duże uznanie krytyków.

 

 

Reżyserski debiut Daniela Brühla rozpisany jest na dwa głosy. To autoironiczna opowieść o trudnej relacji pomiędzy uprzywilejowanymi a wykluczonymi. Niekończące się słowne potyczki dotyczą spraw błahych, ale i poważnych tematów, jak konsekwencje zjednoczenia Niemiec i postępujący proces gentryfikacji. Rozgrywająca się w dużej mierze w jednym pomieszczeniu kameralna komedia trzyma w napięciu, zwłaszcza że każdy ma tu swoje sekrety.          

Daniel jest wziętym niemieckim aktorem, przyzwyczajonym do tego, że wszystko idzie po jego myśli. Mieszka w ekskluzywnym lofcie w prestiżowej berlińskiej dzielnicy, ma piękną żonę, a poukładane życie rodzinne idzie w parze z zawodowymi sukcesami. Mężczyzna jest gotowy, by zrobić kolejny duży krok w aktorskiej karierze. Ma to być rola w popularnym amerykańskim filmie o superbohaterach.   

Szczegóły utrzymywanej w tajemnicy propozycji ma poznać na przesłuchaniach w Londynie. Zanim jednak dotrze na lotnisko, znajdzie chwilę, by wstąpić na kawę do baru za rogiem. Jedynym klientem tego klimatycznego miejsca jest Bruno, który, jak się okazuje, na ten moment czekał od dawna. Nie chodzi jednak o autograf czy wspólne zdjęcie, a nieuchronną konfrontację dwóch zupełnie odmiennych życiowych postaw. 

W KINACH OD 4 MARCA 2022

 

BIOGRAM REŻYSERA

Daniel Brühl – jeden z najbardziej rozpoznawalnych niemieckich aktorów, który pracę w Europie godzi z karierą w Hollywood. Urodził się w 1978 roku w Barcelonie. Jego ojciec jest Niemcem, matka Hiszpanką. Przełomem dla Brühla okazała się główna rola w uwielbianym przez publiczność „Good Bye, Lenin!" (2003) Wolfganga Beckera. Otworzyło mu to drogę do międzynarodowej kariery, w czym wydatnie pomaga mu biegła znajomość aż pięciu języków. Miał okazję współpracować z takimi reżyserami jak Quentin Tarantino, Paul Greengrass, Julie Delpy czy Ron Howard. Za rolę legendarnego kierowcy wyścigowego Niki Laudy w filmie „Wyścig" (2013) nominowany był do Złotego Globu. Druga nominacja do tej nagrody przyszła w 2019 roku za główną kreację w popularnym serialu „Alienista". Pokazywany premierowo na Berlinale „Jedenaste: znaj sąsiada swego" to jego reżyserski debiut.          

Filmografia reżyserka:

2021 Jedenaste: znaj sąsiada swego / Nebenan

Wybrana filmografia aktorska:

2021 Jedenaste: znaj sąsiada swego

2019 Moja mała Zoe / My Zoe

2018 Paradoks Cloverfield / The Cloverfield Paradox

2016 Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów / Captain America: Civil War

2014 Twarz anioła / The Face of an Angel

2013 Wyścig / Rush

2012 2 dni w Nowym Jorku / 2 Days in New York

2009 Bękarty wojny / Inglourious Basterds

2007 Ultimatum Bourne'a / The Bourne Ultimatum

2004 Edukatorzy / Die gettem Jahre sind vorbei

2003 Good Bye, Lenin!

2000 W głębi / Deeply

Czytany 331 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 06 marzec 2022 20:26

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama