Wydrukuj tę stronę

cinema.pl Artykuły

czwartek, 05 sierpień 2021 11:01

Nowy film Emmanuela Moureta już w październiku w kinach

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

O miłości nikt nie potrafi mówić w równie piękny, a zarazem oryginalny sposób jak Francuzi. To wyjątkowe uczucie oraz towarzyszące mu spektrum emocji, ale i zawiłości, stanowią główny temat nowego filmu Emmanuela Moureta, który już zdążył podbić światowe festiwale filmowe (Cannes, Karlowe Wary, Sztokholm czy Busan). Obraz zdobył m.in. Cezara dla najlepszej aktorki drugoplanowej, został uznany najlepszym filmem przez Francuskich Krytyków Filmowych. 

 

W KINACH OD 8 PAŹDZIERNIKA 2021

Historia koncentruje się wokół Daphné i Maxime’a, którzy dość nieoczekiwanie spotykają się na urokliwej francuskiej prowincji. Będąca w trzecim miesiącu ciąży kobieta wyjechała tam ze swoim partnerem François. Z kolei dla jego kuzyna Maxime’a to próba złapania równowagi po bolesnym rozstaniu. 

Kiedy okazuje się, że François musi na kilka dni wyjechać, bohaterowie natychmiast znajdują wspólny język i zbliżają się do siebie. Dzielą pełne rozczarowań i frustracji podobne związkowe doświadczenia, które poznajemy w serii retrospekcji. Szybko okazuje się, że gdy mowa jest o miłości, nic nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać.

W „Dyskretnym uroku niebezpiecznych myśli” Emmanuel Mouret ponownie stawia na oryginalną narrację, wyraźnie osobisty ton i zgrabnie balansuje pomiędzy nastrojami, rozładowując emocje humorem, gdy robi się zbyt poważnie.         

NAGRODY I FESTIWALE

2021 – Cezary – nagroda dla najlepszej aktorki drugoplanowej (Émilie Dequenne), nominacje: najlepszy film, najlepszy reżyser, najlepszy scenariusz, najlepsza aktorka, najlepszy aktor, najlepszy aktor drugoplanowy, najlepszy dźwięk, najlepsze kostiumy, najlepsza scenografia,

2021 – Faro Island Film Festival 

2021 – Nagrody Francuskich Krytyków Filmowych -  najlepszy film francuski

2021 – ICS Awards – nominacja do ICS Award

2020 – Cahiers du Cinéma– najlepsza dziesiątka filmów (piąte miejsce)

2020 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – oficjalna selekcja

2020 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Karlowych Warach – oficjalna selekcja

2020 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Busan

2020 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Gijon

2020 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Tokio

2020 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie

2020 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sztokholmie

2020 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Lejdzie

 

BIOGRAM REŻYSERA

Emmanuel Mouret to francuski reżyser, scenarzysta, aktor. Urodził się w 1970 roku w Marsylii. Uczęszczał do prestiżowej paryskiej szkoły filmowej Fémis na kierunek reżyserski. Swój pierwszy krótki metraż nakręcił w wieku dziewiętnastu lat. W 2000 roku napisałscenariusz i wyreżyserował pełnometrażowy debiut „Grunt to szczerość”. Jego kolejne filmy: „Vénus et Fleur” (2004) oraz „Zmiana adresu” (2006) prezentowane były w prestiżowej canneńskiej sekcji Director’s Fortnight. „Dyskretny urok niebezpiecznych myśli” znalazło się w oficjalnej canneńskiej selekcji w 2020 roku.

Filmografia:

2020 Dyskretny urok niebezpiecznych myśli / Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait

2018 Madame J / Mademoiselle de Joncquières

2017 Tout le monde a raison (kr.m.)

2016 Aucun regret (kr.m.)

2015 Caprice

2013 Une autre vie

2011 L’Artd’aimer

2009 Zrób mi przyjemność / Fais-moi plaisir!

2007 Pocałunki? / Un baiser s’il vous plaît

2006 Zmiana adresu / Changement d’adresse

2004 Vénus et Fleur

2000 Grunt to szczerość! / Laissons Lucie faire!

1999 Promène-toi donc tout nu!

1998 Caresse (kr.m.)

1997 Il n’y a pas de mal (kr.m.)

Czytany 568 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 05 sierpień 2021 11:04

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież