cinema.pl Artykuły

niedziela, 20 wrzesień 2020 19:14

Ferzan Özpetek mistrz kina włoskiego

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Doskonale znany polskiej publiczności Ferzan Özpetek powraca na ekrany kin ze swoim kolejnym filmem "Sekret bogini Fortuny". I wraca w wielkim stylu. Ci, którzy kochają jego poprzednie produkcje, takie jak "Okna", "On, ona i on", "Saturno contro. Pod dobrą gwiazdą" czy „Mine Vaganti. O miłości i makaronach” powinni koniecznie obejrzeć jego najnowszy film. 

 

Özpetek w znany swoim widzom sposób, opowiada niezwykłą historię miłości dwóch mężczyzn, która łączy w sobie elementy komedii romantycznej, kina społecznego i przejmującego dramatu. Wszystko to w pięknych wnętrzach oraz scenerii Rzymu, które wzorem jego wcześniejszych filmów podkreślają włoską elegancję. Główne role reżyser powierzył gwiazdom włoskiego kina: Jasmine Trince, Stefano Accorsiemu oraz Edoardowi Leo). 

 

W KINACH OD 16 PAŹDZIERNIKA 2020 

 

***

Link do filmu dostępny na życzenie. 

 

 

Dystrybutorem filmu jest AURORA FILMS.

***

Materiały do filmu można pobierać z ftpa prasowego:

ftp://ftp.aurorafilms.pl/

FOLDER: Materiały prasowe/ KINO 2020/ SEKRET BOGINI FORTUNY

 

***

W przypadku jakichkolwiek pytań, proszę o kontakt.

Marketing & PR

Agnieszka Zając

tel. 600 094 719

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

Dystrybucja Kinowa

Anna Dziewulska

tel. 603 542 471

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

Ferzan Özpetek urodził się w 1959 roku w Stambule. Jednak swoje życie prywatne i zawodowe związał z Włochami, do których przeniósł się w 1976 roku. Zamieszkał w Rzymie gdzie studiował historię sztuki i aktorstwo na Uniwersytecie La Sapienza, a także historię sztuki i kostiumologię na Navona Academy. 

 

W kinie europejskim jest jednym z najciekawszych twórców. Znany jest z tego, że tworzy filmy kameralne, niespieszne, skupione na relacjach międzyludzkich, a najczęściej powtarzanymi motywami są związki wielokulturowe, środowisko nienormatywne oraz miłość, jako najważniejsza wartość w życiu każdego człowieka. Najlepiej czuje się w dramatach i melodramatach z elementami komediowymi. Sięga także do thrillerów psychologicznych, gdyż lubi swoich bohaterów ubierać w różne tajemnice. 

 

W wielu rozmowach podkreśla, że tworząc filmy pragnie odwoływać się do emocji widzów, chce ich wzruszać i zależy mu na ich głębokich przeżyciach. Nie ma ambicji eksperymentowania czy nowatorstwa, chce kręcić takie filmy, jakich pragnie jako widz: proste i skłaniające do refleksji.

 

 

Charakterystycznym motywem twórczości Özpetka jest wspólne jedzenie, wręcz biesiadowanie. Jak twierdzi, to właśnie przy stole prowadzi się najważniejsze rozmowy i najbardziej zażarte dyskusje. On sam kocha celebrować jedzenie z bliskimi, dlatego w jego twórczości nie ma chyba filmu bez porządnego posiłku. 

 

Bohaterami jego filmów są na ogół osoby LGBT, czasem zmuszane ukrywać swoją seksualną orientację przed bliskimi, czasem ponoszący konsekwencje coming outu. Özpetek potrafi traktować ten temat z komediowym dystansem, co pokazał m.in. w "Mine vaganti. O miłości i makaronach". Prywatnie od wielu lat związany jest z Simonem Pontesillim, z którym w 2016 roku wziął ślub. 

 

Przygodę z branżą filmową rozpoczął od współpracy z Massimo Troisim na planie komedii „Scusate il ritardo”. W 1997 zadebiutował włosko-hiszpańsko-turecką koprodukcją „Hamam – łaźnia turecka”, która miała swoją premierę podczas 50. MFF w Cannes i przyniosła mu kilkanaście nagród na całym świecie. Film trafił do dystrybucji w ponad 20 krajach i z miejsca zapewnił reżyserowi rozpoznawalność. W 1999 roku Özpetek wrócił do Cannes z cenionym filmem „Noc w haremie”, zaś cztery lata później zaprezentował jeszcze lepiej przyjęte „Okna”, wyróżnione m.in. pięcioma statuetkami David di Donatello, Kryształowym Globusem w Karlowych Warach i nominacją do Europejskiej Nagrody Filmowej.

 

 

Swoją pozycję ugruntował kolejnymi udanymi obrazami m.in. „Święte serce” (2005) czy „Saturno contro. Pod dobrą gwiazdą” (2007). W 2008 roku w MoMA (Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku) odbyła się retrospektywa jego filmów.

 

Ogromny sukces nie tylko artystyczny, ale i kasowy zapewniła mu komedia „Mine vaganti. O miłości i makaronach” (2010), prezentowana poza konkursem podczas 70. edycji Berlinale i wyróżniona Nagrodą Jury na Tribeca Film Festival. Özpetek pracował także z Kasią Smutniak, z którą przyjaźni się od wielu lat, a w 2019 roku był jej świadkiem na ślubie z Domenico Procaccim. Smutniak zagrała główną rolę w jego dramacie z 2014 roku "Zapnijcie pasy", 

 

Jako reżyser i scenarzysta zdobył ponad 40 nagród oraz 50 nominacji na światowych festiwalach filmowych. 

 

W „Sekrecie bogini Fortuny” reżyser wraca do tematów, które poruszał w swoich poprzednich filmach. Przedstawiona przez Özpetka historia miłosnej relacji pomiędzy dwoma mężczyznami (w tych rolach rewelacyjni Stefano Accorsi oraz Edoardo Leo) łączy w sobie elementy komedii romantycznej, kina społecznego i przejmującego dramatu. Film wejdzie do polskich kin już w połowie października. 

 

 

Filmografia:

2019 Sekret bogini Fortuny / La dea fortuna

2019 Ho amato tutto (kr. m.)

2017 Neapol spowity tajemnicą

2017 Istanbul Kirmizisi

2014 Zapnijcie pasy

2012 Magnifica presenza

2010 Mine vaganti. O miłości i makaronach

2009 L’Aquila 2009 – Cinque registi tra la macerie (reż. fragmentu)

2008 Un giorno perfetto

2007 Saturno contro. Pod dobrą gwiazdą

2005 Święte serce

2003 Okna

2001 On, ona i on

1999 Noc w haremie

1997 Hamam – łaźnia turecka

Czytany 468 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 20 wrzesień 2020 19:36

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama