cinema.pl Artykuły

czwartek, 06 luty 2020 15:23

Najnowszy film Floriana Donnersmarcka w kwietniu w kinach

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Zdobywca Oscara, Florian Donnersmarck - autor słynnego „Życia na podsłuchu” oraz „Turysty”, powraca z nowym filmem. W rolach głównych w "Obrazach bez autora" wystąpiły gwiazdy europejskiego kina Paula Beer, Sebastian Koch, Tom Schilling oraz Oliver Masucci. 

 

Obraz nominowany był w ubiegłym roku w dwóch kategoriach do Oscara, Złotych Globów, zdobył także wiele nagród na światowych festiwalach, w tym na festiwalu w Wenecji. 

 

Czołowy niemiecki reżyser Florian Henckel von Donnersmarck po kilku latach artystycznego milczenia, powraca zrealizowanym z rozmachem filmem, który oparty jest na historii życia malarza Gercharda Richtera.

Film "Obrazy bez autora" opowiada historię młodego studenta Akademii Sztuk Pięknych Kurta, który zakochuje się z wzajemnością w swojej koleżance Ellie. Na drodze uczuciu staje ojciec dziewczyny, szanowany lekarz, profesor Seeband. Młodzi bohaterowie nie mają świadomości, że ich życie uwikłane zostało w mroczną tajemnicę z przeszłości, którą skrzętnie skrywa Seeband.   

Film z jednej strony jest refleksją nad naznaczoną szaleństwem historią Niemiec XX wieku, z drugiej opowieścią o losie artysty konfrontującego się z ideologią, a także o wyzwalającej mocy sztuki. 

W KINACH OD 3 KWIETNIA 2020 

 

Dystrybutorem filmu jest AURORA FILMS.

NAGRODY I FESTIWALE:

2019 – Nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej – Oscary – nominacje: najlepszy film nieanglojęzyczny, najlepsze zdjęcia

2019 – Złote Globy – nominacja: najlepszy film nieanglojęzyczny

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji – nagroda Arca Cinema Giovani, nagroda Leoncino d’Oro Agiscuola

2019 – Bawarskie Nagrody Filmowe – najlepsza produkcja

2019 – Nagrody Stowarzyszenia Motion Picture Sound Editors – nagroda za montaż dźwięku w filmie zagranicznym

2019 – Camerimage – konkurs główny

2019 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sydney

2019 – Festiwal Filmowy TRANSATLANTYK, Łódź 

2018 – Nagrody Bambi – najlepszy aktor (Sebastian Koch)

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Palm Springs – nominacja do Nagrody FIPRESCI

2018 – Europejski Festiwal Filmowy w Sewilli – konkurs główny

 

BIOGRAM REŻYSERA

 

Florian Henckel von Donnersmarck – urodził się w 1973 roku w arystokratycznej rodzinie w Kolonii. Młodość spędził pomiędzy Nowym Jorkiem, Brukselą, Frankfurtem a Berlinem. Studiował literaturę rosyjską w Sankt Petersburgu oraz filozofię, nauki polityczne i ekonomię w Oksfordzie. Ukończył reżyserię w Akademii Filmu i Telewizji w Monachium. W 1996 roku wygrał staż reżyserski u Richarda Attenborough przy filmie „Miłość i wojna”. Jego szkolny film „Dobermann” zdobył wiele laurów, wśród nich m.in.Nagrodę Maxa Ophülsa. W pełnym metrażu zadebiutował w 2006 roku głośną produkcją „Życie na podsłuchu”. Obok Oscara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego przyniósł mu BAFTĘ, trzy Europejskie Nagrody Filmowe oraz ponad 70 innych laurów na całym świecie. W 2010 roku wyreżyserował „Turystę”, z Angeliną Jolie i Johnnym Deppem w rolach głównych. Film miał trzy nominacje do Złotych Globów. „Obrazy bez autora” to jego trzeci film. 

 

Filmografia:

2018 Obrazy bez autora / Werk ohne Autor

2010 Turysta / The Tourist

2006 Życie na podsłuchu / Das Leben der Anderen

2002 Der Templer (kr.m., współreżyser)

1999 Dobermann (kr.m.)

1998 Das Datum (kr.m.)

1997 Mitternacht (kr.m.)

Czytany 351 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 06 luty 2020 15:27

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama