cinema.pl Artykuły

środa, 11 październik 2017 15:32

Laureat Srebrnego Niedźwiedzia od 20 października w kinach

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem na ostatnim festiwalu Berlinale „Ana, mon amour” to kolejny wybitny dramat psychologiczny Cãlina Petera Netzera, jednego z najciekawszych reżyserów rumuńskiej nowej fali, zdobywcy Złotego Niedźwiedzia za "Pozycję dziecka".



W kinach od 20 października

"Mistrzowsko przeprowadzona anatomia związku." - Screen Daily

Ana (Diana Cavallioti) i Toma (Mircea Postelnicu) poznają się na studiach z literatury i błyskawicznie w sobie zakochują. Poważnym testem dla ich związku będą jednak zaburzenia psychiczne dziewczyny.
 
Czy para poradzi sobie z traumatycznym doświadczeniem? Czy młodzieńcze zauroczenie przetrwa próbę czasu? Odpowiedzi, jak zwykle u Netzera, będą zaskakujące i niejednoznaczne...
NAGRODY I FESTIWALE
2017 – MFF w Berline - Srebrny Niedźwiedź za wyjątkowy wkład artystyczny, Konkurs Główny
2017 – MFF w Cartagenie – najlepszy film (nominacja)
2017 – MFF w Jerozolimie – najlepszy film międzynarodowy (nominacja)
 
SYLWETKA REŻYSERA
Cãlin Peter Netzer – urodził się w 1975 roku w Petroszanach, w rodzinie transylwańskich Sasów. Dorastał głównie w Klużu. Na początku lat 80. wyemigrował wraz z rodziną do zachodnich Niemiec, gdzie rozpoczął naukę w szkole w Stuttgarcie. Po rewolucji wrócił jednak do Rumunii w roku 1989. Ukończył Narodowy Uniwersytet Sztuki Teatralnej i Filmowej im. I. L. Caragiale w Bukareszcie. Zrealizował kilka docenionych krótkometrażówek, by w 2003 roku podbić Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Locarno debiutanckim dramatem „Maria”. Światowy rozgłos przyniosła reżyserowi „Pozycja dziecka”, nagrodzona w 2013 roku Złotym Niedźwiedziem oraz FIPRESCI na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie.
 
Filmografia:
2017 Ana, mon amour
2013 Pozycja dziecka /Pozitia copilului
2009 Medal honorowy / Medalia de onoare
2003 Maria
1998 Zapada mieilor (kr.m.)
1997 Maria (kr.m.)

Czytany 201 razy Ostatnio zmieniany środa, 11 październik 2017 15:43

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv