cinema.pl Artykuły

poniedziałek, 09 październik 2017 18:08

Czeski kandydat do Oscara "Kobieta z lodu" w kinach od 3 listopada

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Czeski kandydat do Oscara 2018 w kategorii Najlepszy film nieanglojęzyczny to najnowszy film mistrza komedii, Bohdana Slámy. Tym razem reżyser postawił na komedię romantyczną rozgrywającą się w środowisku morsów.



Błyskotliwa i oryginalna komedia "Kobieta z lodu" w kinach od 3 listopada 2017

Po raz pierwszy bohaterami filmu Slámy są ludzie starsi, a Kronerová i Nový odpłacają się twórcy rewelacyjnymi kreacjami, które wymagają od nich zaangażowania zarówno swoich dusz, jak i ciał. - Variety

Po śmierci męża Hana mieszka samotnie w rodzinnym domu. Jej dwaj dorośli już synowie odwiedzają ją wraz ze swoimi żonami i dziećmi, ale te wizyty na ogół kończą się kłótniami, więc atmosfera w rodzinie jest nienajlepsza.
 
Kiedy Hana spotyka Bronę, twardego mężczyznę uzależnionego od pływania w morzu zimą, przed kobietą otwiera się nagle zupełnie nowy świat.
 
Brona przyjmuje Hanę do swojego zespołu morsów, a ona stopniowo uczy się pokonać strach przed lodowatą wodą. Przede wszystkim jednak na nowo uczy się kochać...

NAGRODY I FESTIWALE
2017 – czeski kandydat do Oscara 2018 w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy Tribeca – nagroda Jury za najlepszy scenariusz
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sydney
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy na Sachalinie – najlepsza aktorka (nagroda dla Zuzany Krónerovej), konkurs główny (nominacja)
BIOGRAM REŻYSERA
Bohdan Sláma – urodził się w 1967 roku w Opawie. Jest absolwentem praskiej szkoły filmowej FAMU. Swoją przygodę z kinem rozpoczął w roku 1992 jako asystent Věry Chytilovej przy filmie "Spadek albo Odpieprzciesięgutntag". W tym samym roku nakręcił debiutanckie krótkie „Stvanice”. Pierwszym pełnometrażowym filmem Slámy była tragikomedia „Dzikie pszczoły” (2001), nagradzana m.in. na festiwalach w San Francisco, Rotterdamie i Warszawie. Wiele wyróżnień na świecie i w rodzimym kraju twórcy zdobyło także „Szczęście” (2005), uhonorowane m.in. Czeskim Lwem za reżyserię oraz Złotą Muszlą na festiwalu w San Sebastian. Kolejne ambitne komedie i dramaty ugruntowały pozycję Slámy jako jednego z najciekawszych współczesnych czeskich reżyserów.
 
Filmografia:
2017 Kobieta z lodu / Bába z ledu
2014 Kancelár Blaník (tv)
2014 Zivot a doba soudce A. K. (tv)
2014 Nevinné lzi (tv)
2012 Błękitny tygrys / Modrý tygr
2012 Cztery słońca / Ctyri slunce
2008 Mój nauczyciel / Venkovský ucitel
2005 Szczęście / Stestí
2002 Radhost
2001 Dzikie pszczoły / Divoké vcely
1997 Akáty bílé
1992 Stvanice (kr.m.)

Czytany 75 razy

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv