cinema.pl Artykuły

czwartek, 13 lipiec 2017 12:13

Nominowany do dwóch Oscarów "Mężczyzna imieniem Ove" w kinach już od 14 lipca

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

"Mężczyzna imieniem Ove" to adaptacja bestsellerowej powieści Fredrika Backmana, wydanej w Polsce pod tym samym tytułem. Film zebrał mnóstwo wyróżnień i entuzjastycznych recenzji na całym świecie, w tym dwie nominacje do Oscara oraz Europejską Nagrodę Filmową dla najlepszej komedii.



Krytycy najczęściej porównują dzieło Hannesa Holma z „Gran Torino” Clinta Eastwooda oraz „Forrestem Gumpem” czy „Lepiej być nie może”.

W kinach od 14 lipca 2017

Spokojne szwedzkie miasteczko. Owdowiały Ove dobiega sześćdziesiątki. Po śmierci ukochanej żony życie straciło dla niego sens. Z dnia na dzień bohater coraz mocniej pogrąża się w depresji i myślach samobójczych.
 
Pewnego dnia do domu po drugiej stronie ulicy wprowadza się małżeństwo z dwojgiem dzieci. Pierwsze spotkanie Ove z nowymi sąsiadami nie zwiastuje niczego dobrego – ciężarna Parvaneh taranuje samochodem skrzynkę na listy należącą do zgorzkniałego samotnika. Wkrótce jednak, nieoczekiwanie dla siebie samego, Ove zyska nową przyjaciółkę...
Mężczyzna imieniem Ove - oficjalny polski zwiastun
ZWIASTUN
FESTIWALE I NAGRODY

2017 – OSCARY 2017 – najlepszy film nieanglojęzyczny (nominacja), najlepsza charakteryzacja (nominacja)
2016 – Europejska Nagroda Filmowa dla najlepszej komedii (nagroda główna)
2017 – Festiwal Filmowy WIOSNA FILMÓW – nagroda publiczności
2017 – AARP Movies for Grownups Awards – najlepszy film zagraniczny (nominacja)
2017 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Ohio – najlepszy film nieanglojęzyczny (nominacja)
2017 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Houston – najlepszy film nieanglojęzyczny (nominacja)
2017 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Karoliny Północnej – najlepszy film nieanglojęzyczny (nominacja)
2016 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Phoenix – najlepszy film nieanglojęzyczny (nominacja)
2016 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z San Diego – najlepszy film nieanglojęzyczny (nominacja)
2016 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Saint Louis – najlepszy film nieanglojęzyczny (nominacja)
2016 – Stowarzyszenie Dziennikarzy Filmowych z Indiany – najlepszy film nieanglojęzyczny (2. miejsce)
2016 – Film Club’s The Lost Weekend – najlepszy film, najlepszy film nieanglojęzyczny, scenariusz, aktor: Rolf Lassgård
2016 – Satellite Awards – najlepszy film zagraniczny (konkurs)
2016 – Złote Żuki – nagrody Szwedzkiego Instytutu Filmowego – nagroda publiczności, najlepszy aktor: Rolf Lassgård, charakteryzacja: Love Larson, Eva Von Bahr
2016 – Cabourg Romantic Film Festival – nagroda publiczności
2016 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Göteborgu – najlepsza reżyseria (nominacja)
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Mill Valley – nagroda publiczności
2016 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Seattle – najlepszy aktor: Rolf Lassgård
2016 – Festiwal Filmowy w Traverse City – nagroda publiczności
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Edynburgu – nagroda publiczności (2. miejsce)
2016 – Stony Brook Film Festival – nagroda specjalna
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Newport Beach
2016 – Festiwal Filmów Europejskich w Brukseli
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Edmonton
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Vancouver
2016 – Cinelibri Book&Movie Festival
2016 – Tallgrass Film Festival
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy we Fresno
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Palm Springs
2016 – Festiwal Filmowy Scanorama w Wilnie
2015 – Lucia Movie Night w Örebro
SYLWETKA REŻYSERA
 
Hannes Holm – przyszedł na świat w 1962 roku na szwedzkiej wyspie Lidingö. Karierę rozpoczął w telewizji, realizując m.in. popularny w Szwecji serial komediowy „S.M.A.S.H.” o grupie tenisistów. W kinie zadebiutował w 1995 roku komedią „Szary obywatel”, nakręconą wespół z Månsem Herngrenem, z którym związał się zawodowo na ponad dekadę. Obraz zgarnął dwie nominacje do Złotych Żuków – za najlepszy film i scenariusz. Kolejne dokonania Holma, zarówno te solowe, jak i w duecie, także często zdobywały uznanie w oczach jury Szwedzkiego Instytutu Filmowego. Dopiero jednak „Mężczyzna imieniem Ove” przyniósł reżyserowi międzynarodowy rozgłos i tuziny wyróżnień na światowych festiwalach.

Filmografia:

2015 Mężczyzna imieniem Ove / En man som heter Ove
2013 Sune på bilsemester
2012 Sune i Grekland - All Inclusive
2010 Pod bezchmurnym niebem / Himlen är oskyldigt blå
2007 Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också bra)
2006 Co drugi tydzień / Varannan vecka
2002 Klassfesten
2001 En fot i graven (tv)
2000 Nigdy nie jest tak, jak człowiek sobie pomyśli / Det blir aldrig som man tänkt sig
1998 Snow (kr.m.)
1997 Adam i Ewa / Adam & Eva
1995 Szary obywatel / En på miljonen
1991 PTV – Penetrerings-TV (tv)
1990 S.M.A.S.H. (tv)
1987 Bröderna Olsson (tv)

Czytany 214 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 13 lipiec 2017 12:20

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv