cinema.pl Artykuły

czwartek, 18 maj 2017 20:28

"24 tygodnie" od 19 maja w kinach

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Jedna z najbardziej obiecujących niemieckich reżyserek z powodzeniem mierzy się z dramatem matki stojącej przed dylematem aborcji.



Astrid jest komediantką. Prowadzi popularny telewizyjny show, a jej mąż Markus jest jej menedżerem. Wiodą szczęśliwe życie zarówno w świetle jupiterów, jak i poza nim. Mają piękny dom, śliczną 9-letnią córkę i drugie dziecko w drodze.

Sielankę burzy wiadomość od ginekologa: płód ma zespół Downa i poważną wadę serca. Po pierwszym szoku para optymistycznie postanawia zmierzyć się z problemem. Odwiedzają szkołę dla osób z zespołem Downa, próbują możliwie najlepiej oswoić się z tematem.

Z czasem jednak okazuje się, że Astrid sama będzie musiała podjąć trudną decyzję co do przyszłości nienarodzonego dziecka, swojej rodziny i kariery...

Biogram reżyserki:
   
Anne Zohra Berrached – urodziła się 31 lipca 1982 roku w niemieckim Erfurcie. Jej ojciec jest Algierczykiem. Rodzice rozwiedli się, kiedy miała sześć lat. Ukończyła pedagogikę. Przez dwa lata pracowała jako nauczycielka w Londynie, potem pomieszkiwała w Kamerunie i Hiszpanii. Gdy wróciła do Niemiec, przeniosła się z rodzinnej miejscowości do Berlina, gdzie zainteresowała się filmem. Nie dostała się do szkoły filmowej w Poczdamie, ale już Akademia Filmowa Badenii-Wirtembergii w Ludwigsburgu stanęła przed nią otworem. Pełnometrażowy debiut fabularny "Dwie matki" (2013), historia lesbijskiego małżeństwa, przyniósł jej wyróżnienie specjalne DIALOGUE en Perspective na 63. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym Berlinale. Drugi film, "24 tygodnie", pokazała już w konkursie głównym niemieckiego festiwalu.

Filmografia:
2016 24 tygodnie / 24 Wochen
2013 Die rechte Hand (kr.m.)
2013 Dwie matki / Zwei Mütter
2012 Hunde wie wir (kr.m.)
2012 Święty i dziwka / Heilige & hure (dok. kr.m.)
2011 E.+U. (kr.m.)

Czytany 207 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 18 maj 2017 20:31

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv