cinema.pl Artykuły

czwartek, 18 maj 2017 20:23

"AQUARIUS" z fantastyczną Sonią Bragą w kinach od 30 czerwca

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Rewelacja ostatniego festiwalu w Cannes z fantastyczną Sonią Bragą ("Pocałunek kobiety pająka") w roli głównej.



Clara, 65-letnia wdowa i emerytowana krytyczka muzyczna, przyszła na świat w tradycyjnej rodzinie w nadmorskim mieście Recife w północno-wschodniej Brazylii. Kobieta jest ostatnią rezydentką Aquariusa, oryginalnego dwupiętrowego budynku zbudowanego w latach 40. z przeznaczeniem dla kasy wyższej.

Wszystkie sąsiedzkie mieszkania zostały nabyte przez spółkę, które ma inne plany co do działki. Clara nie zamierza się jednak wyprowadzać, w związku z czym wikła się w zimną wojnę z deweloperem.

Napięcie spowodowane konfliktem burzy spokój bohaterki, ale także wytrąca ją z codziennej rutyny i wprawia w zadumę nad przeszłością i przyszłością.

Biogram reżysera:

Kleber Mendonça Filho – przyszedł na świat w 1968 roku w brazylijskim Recife. Ukończył dziennikarstwo na Uniwersytecie Federalnym w Pernambuco. Na początku łączył wyuczony zawód i pasję, publikując recenzje na łamach dzienników "Jornal do Commercio" i "Folha de S. Paulo", magazynów "Continente" "Cinética" oraz własnym blogu "CinemaScópio". W latach 90. zaczął realizować teledyski i krótkometrażówki. Światowy rozgłos i uznanie krytyki zyskał od razu za pierwszym podejściem do pełnometrażowej fabuły – ambitny thriller "Sąsiedzkie dźwięki" (2012) nagradzano od Sydney po Wrocław (nagroda FIPRESCI na festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty). Wszystko wskazuje na to, że z "Aquariusem", który miał premierę na festiwalu w Cannes w 2016 roku, będzie podobnie.

Filmografia:
2016 Aquarius
2015 A Copa do Mundo no Recife (tv dok.)
2012 Sąsiedzkie dźwięki / O Som ao Redor
2009 Recife Frio (kr.m.)
2008 Critico (dok.)
2007 Friday Night Saturday Morning (kr.m.)
2005 Eletrodoméstica (kr.m.)
2004 Vinil Verde (kr.m.)
2002 A Menina do Algodão (kr.m.)
1997 Enjaulado (kr.m.)

AURORA FILMS

Przedstawia nowy film twórcy głośnych "Sąsiedzkich dźwięków"

AQUARIUS

W KINACH od 17 lutego 2017r.

Tytuł oryginalny: Aquarius


w reżyserii Klebera Mendonçi Filho


TWÓRCY FILMU:

Reżyseria i scenariusz: Kleber Mendonça Filho
Zdjęcia: Pedro Sotero, Fabricio Tadeu   
Montaż: Eduardo Serrano 
Kostiumy: Rita Azevedo 
Scenografia: Juliano Dornelles, Thales Junqueira
Charakteryzacja: Tayce Vale  
Producenci: Saïd Ben Saïd, Emilie Lesclaux, Michel Merkt

OBSADA:

Sonia Braga Clara
Maeve Jinkings Ana Paula
Fernando Teixeira Geraldo Bonfim
Carla Ribas Cleide
Irandhir Santos Roberval
Julia Bernat Julia
Thaia Perez Lucia
Paula De Renor Fátima
Barbara Colen młoda Clara

Czytany 252 razy

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Orgy