cinema.pl Artykuły

środa, 24 czerwiec 2020 14:02

Poruszająca historia miłości z wybitnymi rolami Andrei Braein Hovig i Stellana Skarsgarda

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Oparty na prawdziwej historii film z wybitnymi kreacjami aktorskimi Andrei Braein Hovig i Stellana Skarsgarda, doskonale znanego także polskiej publczności ("Czarnobyl", "Człowiek, który zabił Don Kichota", "Dogville" czy "Buntownik z wyboru"). Film duńskiej reżyserki Marii Sødahl jest subtelną i wzruszającą opowieścią o chorobie, życiowych priorytetach i potrzebie bliskości. 

 

Obraz otrzymał na tegorocznym MFF w Berlinie nagrodę Europa Cinemas Label dla najlepszego filmu europejskiego. 

Co może się stać z miłością, gdy pewnego dnia pełna energii i wewnętrznej siły kobieta dowiaduje się, że ma przed sobą zaledwie trzy miesiące życia? 

Taka sytuacja zastaje Anję i jej życiowego partnera Tomasa tuż przed Bożym Narodzeniem. Doświadczoną parę, która przez lata bardziej niż na wzajemnym uczuciu skoncentrowana była na swoich karierach artystycznych oraz dorastających dzieciach. 

Kiedy w Wigilię Bożego Narodzenia kobieta dowiaduje się, że ma nawrót choroby i nieoperacyjnego raka mózgu, życie bohaterów rozpada się na kawałki i ulega przewartościowaniu. Troska miesza się ze skrywanymi od lat pretensjami, a trudnemu do okiełznania lękowi towarzyszy frustracja.

Kolejne tygodnie pokażą, czy Anja i Tomas odnajdą w sobie uczucie, które kiedyś ich połączyło, oraz czy będą w stanie przejść przez ten rodzinny dramat razem.

BIOGRAM REŻYSERKI

Maria Sødahl – ukończyła Duńską Szkołę Filmową w 1993 roku, ale już cztery lata wcześniej nakręciła pierwszy krótki metraż „Life Is Hard and Then You Die”. Podczas studiów pracowała jako reżyserka castingu, współpracując m.in. z Hansem Peterem Mollandem (prywatnie jej mężem). W 1995 roku wzięła udział w międzynarodowym projekcie filmowym, którego efektem był film „Love&Hate– European Stories”. W jego ramach Sødahl nakręciła dwudziestominutową etiudę „Sara”, za którą otrzymała Nagrodę Specjalną Jury na festiwalu w Clermond-Ferrand. W 2000 roku wzięła udział w kolejnym zbiorowym przedsięwzięciu „De 7 dødssyndene”, obrazującym siedem grzechów głównych. Jej zadaniem było zinterpretowanie „gniewu”. Pełnometrażowy debiut to rok 2010 i film „Limbo”, uhonorowany pięcioma nagrodami Amanda na Norweskim Festiwalu Filmowym w Haugesund. Sødahl uznana została też za najlepszą reżyserkę na festiwalu w Montrealu w 2010 roku.     

W KINACH OD 28 SIERPNIA 2020

Filmografia:

2019 Nadzieja/Håp

2010 Limbo

2000 De 7 dødssyndene

2000 Vrede (kr.m.)

1995 Love&Hate - European Stories 1: Sara

1993 Bulldozer (kr.m.)

1989 Life Is Hard and Then You Die (kr.m.)

Czytany 181 razy Ostatnio zmieniany środa, 24 czerwiec 2020 14:16

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama