cinema.pl Artykuły

poniedziałek, 02 grudzień 2019 14:54

Najnowszy film braci Dardenne w grudniu w kinach

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

"Młody Ahmed" to najnowszy film jednych z najważniejszych autorów kina europejskiego - Jeana-Pierre’a i Luca Dardenne’ów. Opowiadając historię tytułowego bohatera, reżyserzy podejmują jeden z najważniejszych problemów współczesnej Europy, jakim jest religijny fundamentalizm w postaci radykalnego islamu. Film zdobył m.in. nagrodę główną za reżyserię na tegorocznym Festiwalu Filmowym w Cannes.

 

Tytułowy bohater nowego filmu braci Dardenne to zdolny, błyskotliwy belgijski 13-latek. Podczas gdy jego rówieśnicy spędzają czas na beztroskich zabawach, Ahmed wolne chwile przeznacza na studiowanie Koranu, gorliwe modły i rozmowy z lokalnym imamem. Mężczyzna umiejętnie podsyca niepokojąco rosnącą w chłopcu fascynację dżihadem.   

Na skutek niebezpiecznego incydentu, w którego samym środku znalazł się Ahmed, trafia on do podmiejskiego ośrodka resocjalizacyjnego. Tam, pod opieką specjalistów, powinien wrócić na właściwe tory. Pomóc w tym ma nie tylko zróżnicowany program reedukacyjny, ale i niespodziewana przyjaźń, jaka zawiązuje się pomiędzy Ahmedem a córką właścicieli gospodarstwa. Czy to jednak wystarczy, by skruszyć zbudowany przez chłopca mur oparty na fundamentalizmie, nietolerancji i agresji?    

W kinach od 6 grudnia 2019

BIOGRAM REŻYSERÓW

Jean-Pierre i Luc Dardenne – Jean-Pierre urodził się w 1951 roku w belgijskim Engis, jego brat Luc trzy lata później w Awirs. Wspólnie reżyserują, produkują oraz piszą scenariusze własnych filmów. Zaczynali od kina dokumentalnego. W 1975 roku stworzyli firmę produkcyjną Dérives, w ramach której wyprodukowali blisko 80 filmów dokumentalnych. W 1994 roku powołali do życia kompanię produkcyjną Les Films du Fleuve. Uznawani są za czołowych przedstawicieli europejskiego kina autorskiego. Na swoim koncie mają wiele prestiżowych nagród, m.in. canneńskie Złote Palmy za najlepszy film („Dziecko”), najlepszy scenariusz („Milczenie Lorny”) i najlepszą reżyserię („Młody Ahmed”). 

Filmografia:

2019 Młody Ahmed / Le jeune Ahmed

2016 Nieznajoma dziewczyna / La fille inconnue

2014 Dwa dni, jedna noc / Deux jours, une nuit

2011 Chłopiec na rowerze / Le gamin au vélo

2008 Milczenie Lorny / Le silence de Lorna

2007 Kocham kino (segment: Dans l'Obscurité)

2005 Dziecko / L’enfant

2002 Syn / Le fils

1999 Rosetta

1996 Obietnica / La promesse

1992 Je pense à vous

1987 Falsch

1987 Il court, il court, le monde (kr.m.)

1983 Regard Jonathan / Jean Louvet, son oeuvre (dok.)

1982 Leçons d'une université volante (dok.)

1981 R… już nie odpowiada / R… ne répond plus (dok.)

1980 Pour que la guerre s'achève, les murs devaient s'écrouler (dok.)

1979 Lorsque le bateau de Léon M. descendit la Meuse pour la première fois (kr.m., dok.)

1978 Le chant du rossignol (dok.)

Czytany 173 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 02 grudzień 2019 15:06

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama