cinema.pl Artykuły

wtorek, 01 październik 2019 11:52

Laureat prestiżowej nagrody na festiwalu w Cannes już w listopadzie w kinach

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Skąpana w feerii kolorów i muzyce opowieść o sile siostrzanej relacji, to brazylijski kandydat do Oscara w kategorii "Najlepszy Film Nieanglojęzyczny" a także zwycięzca prestiżowej sekcji Un Certain Regard na tegorocznym festiwalu w Cannes. Reżyser Karim Aïnouz, wielokrotnie nagradzany brazylijski twórca, przenosi widza do Rio de Janeiro pierwszej połowy lat 50.  

 

Film inspirowany jest książką Marth'y Batalha'y "Niewidzialne życie". 

Rio de Janeiro pierwsza połowa lat 50. Poznajemy osiemnastoletnią Eurídice i dwa lata starszą Guidę, które łączą nie tylko siostrzane więzy, ale i poczucie, że nie mogą bez siebie żyć.     

Mimo że na co dzień przyszło im wychowywać się w konserwatywnym środowisku i nieznoszącej sprzeciwu rodzinie, każda z bohaterek ma jasny plan na życie. Eurídice chce zostać znaną pianistką, podczas gdy Guida marzy o poznaniu prawdziwej, wielkiej miłości.

Dramatyczne wydarzenia sprawiają, że kobiety zostają rozdzielone i zmuszone do tego, by żyć osobno, niewiele o sobie nawzajem wiedząc. Nigdy jednak nie tracą nadziei na to, że w końcu się odnajdą.            

Film Karima Aïnouza nazywany jest „tropikalnym melodramatem”, bo do opowiedzenia dramatycznej historii sióstr korzysta on z charakterystycznej dla tego gatunku poetyki. Zabarwia ją lokalnym kolorytem, symboliką i pobudzającą zmysły muzyką. Sam reżyser mówił w jednym z wywiadów, że film jest rodzajem hołdu dla wszystkich wyjątkowych kobiet, które spotkał na swej drodze.

NAGRODY I FESTIWALE

2020 - OSCARY - brazylijski kandydat w kategorii "Najlepszy Film Nieanglojęzyczny"

2019 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes - Nagroda Główna w sekcji Un Certain Regard

2019 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Monachium – nagroda CineCoPro dla najlepszego filmu

2019 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto

2019 – Festiwal Filmowy TRANSATLANTYK w Łodzi

2019 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie 

2019 – Festiwal Filmów Latynoamerykańskich w Limie 

BIOGRAM REŻYSERA

Karim Aïnouz – wielokrotnie nagradzany brazylijski reżyser, scenarzysta i artysta wizualny. Urodził się w 1953 roku w Fortalezie. Już jego fabularny debiut, nakręcona w 2002 roku „Madame Satã”, zaprezentowany został na festiwalu w Cannes. Kolejne filmy również miały światowe premiery na największych międzynarodowych festiwalach – w Wenecji czy Berlinie. W 2017 roku nakręcił dokument „Central Airport THF”, który na festiwalu w Berlinie uhonorowany został nagrodą Amnesty International. Wraz z Sergio Machado zrealizował dla południowoamerykańskiego oddziału HBO serial „Alice”. Jego instalacje wystawiane są w prestiżowych muzeach na całym świecie. Aïnouz realizuje się także jako pedagog.   

 

Filmografia:

2019 Niewidoczne życie sióstr Gusmão / A Vida Invisível de Eurídice Gusmão 

2017 Central Airport THF

2014 Futuro Beach / Praia de Futuro

2011 Srebrne urwisko

2009 Podróżuję, bo muszę, wracam, bo cię kocham (współreż.)

2006 Suely w niebie

2002 Madame Satã

Czytany 221 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 01 październik 2019 12:10

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama