cinema.pl Artykuły

poniedziałek, 10 czerwiec 2019 13:39

Biografia legendarnego tancerza Carlosa Acosty w sierpniu w kinach

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Od chuligana z ulic Hawany do gwiazdy światowego baletu. Nominowana do pięciu „hiszpańskich Oscarów” ekranizacja bestsellerowej autobiografii Carlosa Acosty z samym tancerzem w roli głównej. W kinach od 2 sierpnia 2019.

 

Tytułowy Yuli to przydomek, który nadaje Carlosowi Acoście jego ojciec Pedro. Od najmłodszych lat Yuli ucieka od wszelkiej dyscypliny i edukacji; życia uczy się głównie na ulicach zaniedbanej dzielnicy w Hawanie. 

Jednak Pedro wie, że jego syn ma wrodzony talent i zmusza go do udziału w zajęciach tanecznych. Wbrew swojej woli i mimo początkowej niesubordynacji, Yuli zachwyca się światem tańca. 

Wkrótce zaczyna tworzyć własną legendę, jako jeden z najlepszych tancerzy swojego pokolenia. Przełamuje tabu, stając się pierwszym czarnym odtwórcą roli Romea w prestiżowym Royal Opera House w Londynie, gdzie przez 17 lat buduje swoją niezwykłą karierę jako główny tancerz.

NAGRODY I FESTIWALE

2019 - Nagrody Goya – scenariusz adaptowany, zdjęcia, ścieżka dźwiękowa, dźwięk, nowy aktor – Carlos Acosta (nominacje)

2019 - CEC Awards – Nagrody Stowarzyszenia Krytyków Hiszpańskich – nowy aktor – Carlos Acosta, zdjęcia, ścieżka dźwiękowa (nominacje)

2019 - Feroz Awards – ścieżka dźwiękowa (nominacja)

2019 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Göteborgu

2019 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Miami – Konkurs Główny

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hamburgu –Konkurs Główny

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Sebastian – najlepszy scenariusz

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Mińsku – nagroda publiczności 

2018 – Filmoteka Katalonii w Barcelonie (przegląd)

BIOGRAM REŻYSERKI

 

Iciar Bollain– przyszła na świat w 1967 roku w Madrycie. Karierę w branży filmowej rozpoczęła od aktorstwa, ale szybko zafascynowała się reżyserią. Z powodzeniem – już jej debiutancka tragikomedia „Hola, ¿estás sola?” (1995) zdobyła szereg nagród i uznanie hiszpańskich krytyków. Drugi film, „Kwiaty z innego świata” (1999), został wyróżniony w Cannes. Za kolejny – „Moimi oczami” (2003) – otrzymała nagrody Goya za reżyserię i scenariusz. Jeszcze większym powodzeniem cieszył się „Nawet deszcz” (2010) – zgarnął 13 nominacji do „hiszpańskich Oscarów” i ostatecznie zwyciężył w trzech kategoriach; dostrzeżono go także na MFF w Berlinie oraz przyznano nominację do Europejskiej Nagrody Filmowej. Obraz, podobnie jak późniejsze „Drzewko oliwne” (2016), był również oficjalnym kandydatem Hiszpanii do nominacji oscarowej. Prywatnie i zawodowo Iciar Bollain jest związana z uznanym brytyjskim scenarzystą Paulem Lavertym, stałym współpracownikiem Kena Loacha i autorem nagrodzonego na MFF w San Sebastian scenariusza „Yuli”.

 

Filmografia:

2018 Yuli

2016 Drzewko oliwne / El olivo

2014 En tierra extraña (dok.)

2013 Hazte extranjero (tv kr.m.)

2012 El currículum de todos (kr.m.)

2011 Kołysanka z Katmandu / Katmandú, un espejo en el cielo

2010 Nawet deszcz / También la lluvia

2007 Detektywi w spódnicach / Mataharis

2004 ¡Hay motivo!

2003 Moimi oczami / Te doy mis ojos

2000 Amores que matan (kr.m.)

1999 Kwiaty z innego świata / Flores de otro mundo

1995 Hola, ¿estás sola?

1994 Los amigos del muerto (kr.m.)

1992 Baja corazón (kr.m.)

Czytany 246 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 10 czerwiec 2019 13:46

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama