cinema.pl Artykuły

piątek, 10 maj 2019 13:07

Japońskie slow cinema od 24 maja w kinach

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Klimatyczna adaptacja bestsellerowej powieści japońskiej autorki Tomoki Shibasaki, w reżyserii Ryûsuke Hamaguchiego, znanego w Polsce z „Solaris” i „Happy Hour”. W kinach od 24 maja 2019.

 

Asako mieszka w Osace. Zakochuje się w Baku, wolnym duchu. Pewnego dnia chłopak znika bez śladu. Dwa lata później znów spotykamy Asako. Obecnie mieszka w Tokio i spotyka się z Ryohei. Chłopak wygląda dokładnie jak Baku, ale ma zupełnie inną osobowość...

„Asako. Dzień i noc” to rewelacja festiwalu w Cannes, ambitny romans porównywany z dziełami Erika Rohmera i „Zawrotem głowy” Alfreda Hitchcocka.

NAGRODY I FESTIWALE

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Konkurs Główny

2018 - International Cinephile Society Awards – najlepszy scenariusz

2019 – Azjatyckie Nagrody Filmowe – najlepszy debiut aktorski/ Erika Karata (nominacja)

2018 – Nagrody Filmowe Hochi – najlepszy film (nominacja)

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Lizbonie – najlepszy film (nominacja)

2018 – Nagrody Filmowe Nikkan Sports – najlepszy aktor/ Masahiro Higashide (nominacja)

BIOGRAM REŻYSERA

Ryûsuke Hamaguchi– urodził się 16 grudnia 1978 roku w prefekturze Kanagawa. Po ukończeniu Uniwersytetu Tokijskiego przez kilka lat pracował w przemyśle reklamowym, zanim rozpoczął studia na wydziale filmowym na Tokijskim Uniwersytecie Sztuki. Jego dyplomowy film „Passion”, pokazywany w konkursie Tokyo Filmex w 2008 roku, zapewnił mu uznanie na rynku japońskim. Razem z Kō Sakai nakręcił trzyczęściowy film dokumentalny „The Sound of Waves” o ocalałych z trzęsień ziemi i tsunami w 2011 roku, wyświetlany w sekcji konkursowej Międzynarodowego Festiwalu Filmów Dokumentalnych Yamagata. Światowy rozgłos przyszedł do Hamaguchiego wraz z filmem „Happy Hour”, nominowanym do Złotego Lamparta i nagrodzonym za scenariusz na MFF w Locarno. „Asako. Dzień i noc” to największy jak dotąd sukces reżysera, prezentowany w Konkursie Głównym w Cannes i niemal jednogłośnie uznany za jeden z najlepszych filmów festiwalu.

Filmografia:

2018 Asako. Dzień i noc / Netemo sametemo

2016 Tengoku wa mada tôi (kr.m.)

2015 Happy Hour / Happî awâ

2013 Storytellers (dok.)

2013 Bukimi na mono no hada ni sawaru

2012 The Sound of Waves / Nami no oto (dok.)

2012 Intimacies / Shinmitsusa

2010 The Depths

2008 Passion

2007 Solaris

 

Czytany 180 razy Ostatnio zmieniany piątek, 10 maj 2019 13:26

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama