cinema.pl Artykuły

piątek, 08 luty 2019 13:05

Opowieść o współczesnych 30-latkach i przyjaźni, wystawionej na próbę

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

"Berlin, Barcelona" to przejmująco szczera opowieść o współczesnych 30-latkach i przyjaźni wystawionej na ciężką próbę. W filmie występują najpopularniejsze w Hiszpanii gwiazdy ekranu: Alexandra Jiménez („La zona”, „Jak być normalną”), Miki Esparbé („Jednooki król”, „Jak być normalną”) czy Bruno Sevilla („Trudno powiedzieć: żegnaj”, „Prawdziwa historia rodu Borgiów”).



Film wyprodukowała legendarna Isabel Coixet („Życie ukryte w słowach”, „Moje życie beze mnie”, „Księgarnia”), a za reżyserię odpowiada jedna z najciekawszych hiszpańskich twórczyń młodego pokolenia, Elena Trapé.

Dramat obyczajowy koncentrujący się wokół paczki bliskich przyjaciół. Comas, Olivia, Eloy oraz Guille znają się od liceum, zawsze trzymali się razem. Jednak kiedy Comas przeprowadził się z Barcelony do Berlina, nie mają już okazji do częstych spotkań. Z okazji 35 urodzin Cosmy, udają się do Berlina, aby złożyć mu niespodziewaną wizytę.
 
Powitanie ze strony dawno niewidzianego przyjaciela nie jest jednak takie, jakiego się wszyscy spodziewali. W trakcie weekendu nierozerwalna zdawałoby się więź łącząca całą piątkę zostaje wystawiona na ciężką próbę.
 
Przyjaciele odkrywają, że czas i odległość mogą wszystko zmienić...

NAGRODY I FESTIWALE
2019 – Nagrody Gaudiego – nominacje: najlepsza reżyseria, najlepszy scenariusz, najlepszy film w języku katalońskim, najlepszy aktor drugoplanowy, najlepsza aktorka drugoplanowa, najlepszy montaż
2019 – Nagrody Sant Jordi – najlepszy film hiszpański (nagroda główna), najlepsza aktorka pierwszoplanowa (nominacja)
2019 – Nagrody Feroz – nominacje: najlepsza aktorka pierwszoplanowa, najlepszy plakat
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Maladze – Złota Biznaga dla najlepszego filmu, Srebrna Biznaga za najlepszą reżyserię, Srebrna Biznaga dla najlepszej aktorki (Alexandra Jimenez)
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Barcelonie
BIOGRAM REŻYSERKI
Elena Trapé – przyszła na świat w 1976 roku w Barcelonie. Ukończyła historię sztuki na Uniwersytecie Autonomicznym w Barcelonie oraz reżyserię w wyższej szkole filmowej ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya).

W 2006 roku nakręciła swój pierwszy film – dyplomowy krótki metraż „No quiero la noche” na taśmie 35 mm. W 2009 roku jej debiutancki obraz pełnometrażowy, komedia „La ruïna”, zdobyła nominację do Nagrody Gaudiego dla najlepszego filmu telewizyjnego. Rok później pokazała na MFF w San Sebastian dofinansowany przez ESCAC kinowy debiut „Blog” poświęcony problemom nastolatków z zamożnych rodzin. W 2015 roku wypuściła dokument „Palabras, mapas, secretos y otras cosas” poświęcony słynnej hiszpańskiej reżyserce Isabel Coixet.

Ta ostatnia odwdzięczyła się potem młodszej koleżance po fachu, wykładając pieniądze na realizację „Berlin, Barcelona”. Film zdobył Złotą Biznagę dla najlepszego filmu na MFF w Maladze oraz dwie Srebrne Biznagi: najlepsza reżyseria, najlepsza aktorka (Alexandra Jimenez).
 
Filmografia:
2018 Berlin, Barcelona / Les distàncies
2015 Palabras, mapas, secretos y otras cosas (dok.)
2010 Blog
2009 La ruïna (tv)
2008 Pijamas (kr.m.)
2006 No quiero la noche (kr.m.)

Czytany 209 razy Ostatnio zmieniany piątek, 08 luty 2019 13:07

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv

Reklama

Reklama