cinema.pl Artykuły

niedziela, 11 marzec 2018 19:05

Dreszczowiec oparty na faktach, w kinach od 6 kwietnia

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Opublikuj na FacebookOpublikuj na Google BookmarksOpublikuj na Twitter

Najnowszy film cenionej tunezyjskiej reżyserki Kaouther Ben Hanii, pokazywany był m.in. na ubiegłorocznym festiwalu w Cannes, gdzie zebrał owacje na stojąco.


"Piękna i bestie" to oparty na prawdziwych wydarzeniach, wstrząsający dreszczowiec o młodej kobiecie, która znalazła się w nieodpowiednim miejscu w nieodpowiednim czasie.
 

W kinach od 6 kwietnia 2018



Zręcznie napisany i zrealizowany, ma tempo i napięcie, które odpowiednio łagodzą dyskomfort płynący z obserwowania wrażliwej młodej kobiety w roli ofiary. - Screen Daily

Podczas studenckiej imprezy, Mariam, młoda Tunezyjka, spotyka tajemniczego Youssefa, z którym decyduje się opuścić lokal. Rozpoczyna się długa noc, podczas której Mariam będzie musiała walczyć o swoją godność.
 
Tylko jak uzyskać sprawiedliwość, gdy prawo jest po stronie prześladowców?
NAGRODY I FESTIWALE
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – sekcja Un Certain Regard
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Valladolid – nagroda jury młodzieżowego, najlepszy reżyser (nominacja)
2018 – Nagrody Lumiere, przyznawane przez zagranicznych dziennikarzy pracujących we Francji (odpowiednik amerykańskich Złotych Globów) – najlepszy film francuskojęzyczny (nominacja)
SYLWETKA REŻYSERKI
Kaouther Ben Hania – przyszła na świat w 1977 w tunezyjskim Sidi Bu Zajd. Uczęszczała do szkoły filmowej w Tunisie. Już w trakcie studiów zrealizowała kilka filmów krótkometrażowych, które zostały dostrzeżone przez branżę. W 2004 roku podjęła naukę w Fémis – prestiżowej wyższej szkole filmowej w Paryżu. Następnie pracowała dla Al Jazeera Documentary Channel, w tym czasie nakręciła dokument „Les imams vont à l'école”. Za swój debiut pełnometrażowy, „Le challat de Tunis” (2013), feministyczną satyrę społeczną o Tunezji w przededniu arabskiej wiosny, zdobyła wiele wyróżnień na międzynarodowych festiwalach. Jej najnowszy film, thriller „Piękna i bestie”, został zakwalifikowany do sekcji Un Certain Regard na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes 2017. Po pokazie zebrał owacje na stojąco.
 
Filmografia:
2017 Piękna i bestie / Aala Kaf Ifrit
2016 Zaineb takrahou ethelj
2013 Le challat de Tunis
2013 Yed Ellouh (kr.m.)
2013 Wooden Hand (kr.m.)
2010 Les imams vont à l'école (dok.)
2006 Moi, ma sœur et la chose (kr.m.)
2004 La Brèche (kr.m.)

Czytany 82 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 11 marzec 2018 19:11

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy Odśwież

Reklama

Pies.tv